Axel Jobeus ska ta Jarlaplan till guldet

Axel Jobeus ska ta Jarlaplan till guldet

The Rydberg Tribune fortsätter i veckan sin resa mot VRG-Kampens sista delmoment och vi börjar med en intervju där Jarlaplans herrlagstränare får uttrycka sina ord och känslor inför nästa veckas matcher. Axel Jobeus är mannen som under året förfogat över titeln som herrlagstränare och bland annat sett till att Jarlaplan triumferat mot den största rivalen Odenplan i segern på Stora Mossen med 3-1.

Som huvudtränare för Jarlaplans herrlag, hur ser du på VRG-Kampens upplösning 2015?

– Det ska bli väldigt intressant. Fotbollsmatchen är ju helt klart den viktigaste och mest prestigefyllda delen av hela kampen, och det är därför väldigt viktigt för oss på Jarlaplan att där göra väldigt bra ifrån oss. Vårt lag är laddat, och alla är redo att slita för sin skola.

Jarlaplan har ju som bekant hamnat i ett relativt prekärt läge, hur ska ni göra för att vända det här och se till att pokalen hamnar på Jarlaplan nästa år?

– Vi ligger sist i hela kampen eller? Oavsett vad spelar det ingen större roll, vi kommer gå ut på planen den tredje juni och slipa de andra lagen. Det behöver absolut inte vara roligt eller vackert, det enda vi vill uppnå är seger, och grabbarna är fullt medvetna om det här. Utan att avslöja för mycket kommer vi spela en offensiv och hård fotboll, precis det som Jarlaplan står för.

Hur är stämningen i laget? Någon som sticker ut just nu på träningarna?

– Stämningen är bra. Vi har hållit igång ganska lugnt med cirka tre träningar i veckan varvat med fysträning tillsammans med William Eldh på Bosön för att få igång explosiviteten i laget. Jag skulle vilja flagga lite för Björn Bergquist, han kommer kunna bli riktigt farlig under kampen nästa vecka.

Kan du berätta lite mer om lagets stora stjärnor? Vem har fått äran att bära kaptensbindeln under årets tävlingar?

– Vi har ju några spelare som håller en väldigt hög nivå. Aaron Eidem, vår starke mittback är en av dom, och han har i år fått äran att bära bindeln. Jag har ett stort förtroende för honom och tror att han kommer vara en nyckelspelare mot både Odenplan och Djursholm. Sedan har vi också anfallaren Isac Aspberg som är väldigt målfarlig och skapar mycket lägen. Stalebrant är också en kille vi alltid kan lita på, han gör jobbet varje dag hela tiden. Sist men inte minst vill jag återigen påpeka att Björn Bergquist har goda chanser att bli lagets stjärna om han spelar sina kort rätt. Det var länge sedan jag såg en sådan talang som honom, och det ska bli kul att se vad han kan hitta på.

Jarlaplan har en stark tradition av att dyka upp i stora nummer till matcherna och även i år väntas ett enormt publikstöd, vad väntar du dig och hur kul är det att coacha för så stora publiksiffror?

– Det är en ära att coacha ett lag med en sådan hängiven publik som Jarlaplan. Vi har en fantastisk supporterkultur och jag är övertygad om att det hjälper våra spelare på planen. Det ska också bli väldigt spännande att se vad Jarlacompagniet har planerat för årets match, kampanjen #blueisourcolor var ju minst sagt en succé, och jag har hört att årets tifo kommer hålla en ännu högre nivå. Vill också be alla som läser att ta sig till Stockhagens IP den tredje för att stötta våra blåa hjältar i kampen om pokalen.

Slutligen, vad använder du som huvudtränare för outfit under VRG-Kampen? Den traditionella kostymen eller den allt mer växande farstakostymen?

– Det lutar åt en mer avslappnad klädsel. Jag vet ju att min roll som tränare ger mig en viss makt och auktoritet, men jag vill ändå visa att jag är en av grabbarna, och att jag har respekt för samtliga i laget. Med en avslappnad klädsel hamnar vi på samma nivå och det tror jag är viktigt!

Carl Byström, Chefredaktör