Din allsvenskan-guide 2017

Knoppar på träden, pollen i luften och blomster i backarna. Alla dessa vårtecken i all ära men den allra tydligaste indikatorn på att våren står runt hörnet är att fotbollsallsvenskan äntligen drar igång igen.

imgres-7

Veckan innan en ny säsong går av stapeln är alltid speciell. Oavsett vilket lag man håller kärt finns alltid förväntningarna där. Drömmen om en succéartad säsong har ännu inte hunnit krossats och hoppet om att detta år äntligen ska bli året som infriar alla förväntningar finns där. Denna säsong är inget undantag, snarare tvärtom. Aldrig har allsvenskan varit så het som årets upplaga. Återvändare som än idag håller hög internationell klass har valt att vända tillbaka till klubben de kallar hem, före detta talanger som spåddes lysande framtider har valt allsvenskan för att åter få fart på sina karriärer, och Champions Leauge mästare blir nekade kontrakt av allsvenska mittenlag. Förutsättningarna för en sprakande säsong har med andra ord aldrig sett så bra ut.

 

Sällan har även serien sett så jämn ut som den gör i år. Självklart ska Malmö FF ses som klara favoriter, men med en tränare som Magnus Pehrsson vid rodret kan vad som helst hända. Bakom Malmö FF är det mer ovisst. Placeringarna 2-8 kommer det vara kamp om, och att sannolikheten att det blir AIK eller låt säga Östersund är egentligen lika stora. Oavsett vilka som i slutändan koras som vinnare kommer årets upplaga av Allsvenskan säkerligen vara den mest välspelade, spännande och stjärnspäckade på länge. För att få koll på förutsättningar följer nedan en kort guide inför den kommande säsongen. Sedan ska jag även ge mig på det omöjliga, att tippa tabellen.

 

Årets värvning- Kim Källström

Ett namn som ger alla Djurgårdare gåshud och alla antagonister darrningar. Under sin tidigare sejour i klubben i början på 2000-talet blev det på 48 matcher 2 SM-guld ett cupguld och 26 mål. Nu när mittfältaren med 131 landskamper återvänder ca 17 år senare är det med meriter och erfarenheter få andra allsvenska spelare kommer i närheten av.

 

Årets roulette- Malmö FF

Att Malmö FF sparkade Allan Kuhn som vunnit SM-guld med klubben föregående säsong för att ta in Magnus Pehrsson är det nog många som har svårt att förstå. När det dessutom har gått knakigt på försäsongen för Malmö är det nog allt fler som ifrågasätter tränarvalet. Men med kniven mot strupen kanske MP lyckas ändå. Kravbilden är i alla fall solklar, vinn eller försvinn.

 

Årets skrällag- Östersund

Redan förra säsongen såg de starka ut. I år har de redan tagit sig till cupfinal och Graham Potters lagbygge ser onekligen starkt ut. Hur långt kan de gå?

 

Årets genombrott- Mattias Svanberg (18 år)

Hamnade i skuggan av Alexander Isak förra säsongen. I år lär det explodera från MFF talangen som på 6 matcher förra säsongen mäktade med 2 mål och 2 assist.

 

Årets flopp- IFK Göteborg

Har svårt att se att ett lag i sådan disharmoni ska kunna utmana om något i år.

 

Isak tippar Allsvenskan:

 1. Malmö FF
 2. AIK
 3. IFK Norrköping
 4. Djurgårdens IF
 5. IF Elfsborg
 6. BK Häcken
 7. Östersunds FK
 8. IFK Göteborg
 9. Örebro SK
 10. GIF Sundsvall
 11. Hammarby
 12. Kalmar FF
 13. IK Sirius
 14. Jönköping Södra
 15. AFC Eskilstuna
 16. Halmstad BK

 

Sällan har det varit så svårt att tippa en säsong. Ovissheten är total men oavsett vilka som i slutändan får lyfta Lennart Johanssons pokal mot skyn kommer det vara efter en säsong fylld av spänning. Med hemvändare av högsta klass och talanger med goda chanser att ta nästa steg i sina karriärer, kommer det med all säkerhet bli en av de mest rafflande säsongerna allsvenskanfanatiker någonsin skådat. Låt kampen börja!

imgres-6

Isak Nodbrink