Från UF till verklighet

När VRG-mailen dränks av marknadsundersökningar och enkäter, då vet man att UF säsongen är igång… UF, eller Ung Företagsamhet som organisationen egentligen heter, har sedan 1980 utbildat 360 000 gymnasieelever i entreprenörskap genom processutbildningen UF-företagande. UF är väldigt stort på Odenplan och den stora mässan 20-21 mars närmar sig.

Alexander Ribrant och Alice Askenström gick på Odenplan och drev tillsammans med två andra klasskamrater 2015/2016 ett UF-företag vid namn CamSpec. De sålde då ett paket bestående av tre olika kameralinser till olika smartphones. Det var ett lyckat projekt och vinsten blev en fin studentpresent till de själva när företaget avvecklades i maj. Men för Alexander och Alice tog företagandet inte slut där, efter studenten startade de upp handelsbolaget Cazzini som de nu driver under deras sabbatsår. Jag har intervjuat de för att ta reda på hur deras upplevelse av UF var, och framställa lite tips till framtida UF-företagare.

    alexander cazzini                    alice cazzini

Först och främst kan ni väl berätta lite om ert nya företag Cazzini?

Absolut! Cazzini erbjuder exklusiva och stilrena skosnören tillverkade för hand i Italien. Vi vill ge våra kunder möjligheten att skapa sig en egen identitet genom sina skor. Våra skosnören riktar sig främst till sneakers, då det är otroligt populärt just nu. Företagsmottot är: “Never walk in someone else’s shoes.”

fiori artikelcamo artikel

Alexander, jag har sedan tidigare hört att du tyckte UF var den bästa kursen under din gymnasietid. Vad var det roligaste?

Det var såklart när företaget avvecklades och vinsten togs ut. Nej men skämt åsido så var det otroligt kul och lärorikt att få uppleva hela arbetsgången av att starta ett eget företag. Och att få göra det tillsammans med några av mina bästa kompisar gjorde det självklart extra roligt.

Vad är den viktigaste lärdomen ni tog med er från UF-kursen till Cazzini?

Oj, vilken svår fråga, vi tog ju med oss så otroligt många viktiga lärdomar. Men jag skulle nog säga att den viktigaste var insikten om att det inte är omöjligt för unga att starta företag. Kan vi göra det så kan alla.

Vad är era 3 bästa tips till framtida UF-företagare?

  1. Definiera målet med ert UF-Företag. Är det att tjäna pengar? Främja välgörenhet? Rädda miljön? Arbetsgången blir mycket enklare när alla medlemmar strävar efter samma mål..
  2. Var inte konflikträdda, säg vad ni tycker i olika frågor och har ni ideer, lägg fram de. Ur konflikter och diskussioner kommer ofta de bästa lösningarna. Men kom ihåg att kompromisser behövs.
  3. Våga kontakta företag om samarbeten och rabatter, det värsta ni kan få är ett nej. Många företag vill främja ungt företagande så i de flesta fall kommer de vara mycket villiga att ge er speciella erbjudanden.

För alla VRG studenter där ute som vill snygga till sina sneakers inför våren bjuder Cazzini på 30% rabatt på hela köpet på www.cazzinilaces.com när koden VRG30 anges i kassan.

lovisa artikel

Lycka till på UF-mässan alla företag från VRG-skolorna!

Douglas Kressner